Werfkelder

Het ontwerp voor de verbouwing van een grachtenpand in Utrecht. De donkere werftunnel werd een moderne lichte woning.

Jurriaan, jur. 

Harde werker, ambitieus en oog voor schoonheid. Hij durfde het aan de vervallen werfkelder te kopen aan de oude gracht in Utrecht.

Op de kade, pal aan het water een kleine woning met een vide. 

De vraag was

in eerste instantie

om van dit huisje iets leuks te maken.

IMG_9297.jpg

Donkere tunnel

Al snel ontstond het idee dat de schimmelende, vochtige, donkere tunnel

die zich achter het huisje bevond omgetoverd kon worden tot een 

prachtige leefbare woonruimte.

IMG_8861.jpg
IMG_8888.jpg
IMG_9273
IMG_9273

IMG_8925
IMG_8925

IMG_9236
IMG_9236

IMG_9273
IMG_9273

1/3

Daar was  lef en veel werk  voor nodig.

IMG_8671.jpg

Jur zijn interesse in techniek was een aanleiding om die juist te accentueren en niet te camoufleren. Het luchtfiltersysteem en de light-tube die vanuit de keuken daglicht naar achter in de kelder schijnen zijn dan ook vooral zichtbaar gehouden.

 

De rode loper is een knipoog naar de baan waar vroeger in deze werf de biervaten rolde en geeft nu een zichtlijn van achter naar voor. Ook verbind zij alle ruimten. Op logische volgorde van badkamer, waar weinig licht nodig is, naar slaapkamer en dan via de lounge naar de keuken tot aan de voorkant van het huis op de kade waar zich nu de woonkamer bevindt.

 

De kluis was een fijne vondst. Helaas niet meer gevuld met poen, maar nu wel met whisky en cognac.